Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • t271828
    Elegance
    • 2008
    • 928

Zamieszczone przez golibroda
    Czy do 1.6 benzyna 102 konie zakładają benzynę w salonie ?

Czy dopiero po dwóch latach można w zewnętrznej firmie ?
    W salonie

Ile realnie spali taki zagazowany silnik GAZU w trasie i cyklu mieszanym 20% miasto - 80% trasa ? Może nie warto dopłacać 10tys za diesla {tyle wychodzi z cennika).
    Koszty sa podobne - w Twojej kalkulacji nie wziales pod uwage spalania benzyny,
    ktorej tez troche idzie. IMO nie warto kupowac diesla jesli nie chcesz uzyskac
    wiekszej mocy.

Nie krecimy sie juz powoli w kolko? :szeroki_usmiech

Komentarz

• aldam
      L&K
      • 2006
      • 1036

a benzyna?
      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Już widzę swój własny ogon ops: tak to jest jak czytasz opinie wielu osób, które bardziej lub mniej są subiektywne ... szukasz nowych ścieżek i rozważasz inne możliwości.

Już mnie też głowa od tego boli, a obracam się tylko w jednej marce jednak małżonka wyciąga mnie do innych salonów. Chyba napiszę pracę doktorską "Trauma podczas zakupu samochodu-czyli dylematy zółtodzioba" :diabelski_usmiech

Jednak dobrze, że jest tylu pomocnych fascynatów motoryzacji i miłośników octavii co mi troszkę mieszają w głowie ale czynią zakup bardziej przemyślanym niż losowym.
        Lepiej pokombinować i być świadomym niż później żałować z niewiedzy.

I za to jestem bardzo bardzo wdzięczny .... że tyle osób angażuje się w ten wątek, poświęca swój czas i dzieli się doświadczeniem .. ukłony do ziemi
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• dudek_t
          L&K
          • 2008
          • 1421

Panowie, co Wy z tą benzyną???
          Człowiek jeździ dużo, regularnie (dojazdy do pracy), zależy mu na bezpiecznym, w miarę dynamicznym i oszczędnym samochodzie a Wy benzyna i benzyna WTF??
          1.4TSI choćby nie wiem jak delikatnie był traktowany to i tak spali więcej niż 1.9TDI a różnica w kosztach zakupu podczas gdy rozłożymy ją na 5 lat czy więcej, praktycznie nie istnieje.
          Nie wiem o co tu kopię kruszyć.

Komentarz

• daszek
            Ambiente
            • 2009
            • 239
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Policzyłem tak:
            1.6 b+gaz - trasa(mieszana) - 10l gazu/100km x 2.05 daje 20,50
            1.9 diesel - trasa(mieszana) - 6l ON/100km x3.74 daje 22.44
            1.6 b+gaz - trasa(mieszana) - 10l gazu/100km x 2.05 daje 20,50 + materiały eksploatacyjne + awaryjność instalacji gazowej jako takiej + większa strata wartości
            1.9 diesel - trasa(mieszana) - 6l ON/100km x3.74 daje 22.44 + długowieczność

Dlaczego chcę cie przekonać (usilnie) do diesla? Ano dlatego, że sam jeździłem samochodem z gazem i bez, zaś w kwestii diesla znam wielu testerów praktyków - taksówkarzy.
            Ale jak to się mówi w reklamie: Ty tu urządzisz :zlosnik:
            zdroofko
            daszek
            http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• _tm_
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 2333
              • Superb III (3V3)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

I za to jestem bardzo bardzo wdzięczny .... że tyle osób angażuje się w ten wątek, poświęca swój czas i dzieli się doświadczeniem .. ukłony do ziemi
              To też weź pod uwagę przy wyborze marki. Nie wiem jak wyglądają fora innych marek, ale na tym forum można się naprawdę dużo dowiedzieć w razie problemów z samochodem i dzięki temu zaoszczędzić sporo kasy na nietrafionych diagnozach ASO .
              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
              -------------------------------------------------------------------------
              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez grzech_pcl
                Sorka że wcinam się ale dobrą ofertę przedstawił mi salon w TYCHACH. Zna ktoś tego sprzedawcę z doświadczenia?
                Ja znam ,kupowalem tam kiedys Fabie. Powiem ci tak , jak chcesz taniej to negocjuj z nim a potem jedz z ta cena do Rudy Slaskiej ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez voltar
                  Ja znam ,kupowalem tam kiedys Fabie. Powiem ci tak , jak chcesz taniej to negocjuj z nim a potem jedz z ta cena do Rudy Slaskiej ...
                  .. a potem do kolegi danielcio
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• golibroda
                    Rider
                    • 2009
                    • 530

Akurat nie zdradzam forum octavii z innym forum. :szeroki_usmiech i tylko tutaj piszę. W zasadzie od początku byłem nastawiony na octavię znając ją tylko jako słowo klucz - natomiast do konkurencyjnych salonów ciągnie mnie najwyższa władza domowa

Tylko mam też spostrzeżenie. Octavia jest ogólnie droższa od innych marek. czy to wynika, że jest w grupie volkswagen'a ? czy z innych względów ?
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Deklarowane w pierwszym poście Codzienne przejazdy 140km jednoznacznie wskazują na diesla. Chec jak najmniejsze zapłaty z samochód jednoznacznie wskazuje danielcia

Octavia jest ogólnie droższa od innych marek.
                      Porównaj ceny razem z wyposażeniem, u mnie wyszło znacznie taniej niż konkurencja i nie patrz na ceny w cennikach (w skodzie) tylko patrz na to co ci zaoferuje danielcio, W toyocie podobno maja politykę nie schodzenia z ceny a jedynie dorzucania jakiś gratisów
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                        Elegance
                        • 2009
                        • 771

golibroda, jeżeli zrobisz tak, że odłożysz te 10 tys. różnicy w kupnie auta do skarpety i wykorzystasz zaoszczedzona kasę tylko na tankowanie to spoko. Ale wiadomo jak będzie. Wydasz te pieniądze szybciej niż myślisz i wcale to nie będzie na samochód i g*wno z tego, że zaoszczędziłeś. Jeżeli fura ma mało palić to diesel. Tak jak mówisz, że jeździsz 5 - 5,5 litra jest w Twoim zasięgu na 100 KM. Speców od diesli na tym forum i na forum http://forum.skodaclub.pl/ (drugie forum skody) jest FULL. Więc z serwisem zero problemów.

Co do chipa. Wzrośnie moc auta przy tej samej pojemności silnika i tej samej masie auta. Większy moment obrotowy - mniejsze spalanie. Ale jeżeli zaczniesz deptać mocno po gazie bo bedziesz chcial bardziej wykorzystać nową, lepsza moc auta to wiadomo, ze spalanie wzrośnie.

Przez ten temat przez dwa dni robiłem testy swojej OII RS. Jeździłem po mieście bardzo spokojnie, nie przekraczając 70 km/h (golibroda - teoretycznie Twoim stylem), . Przy 100% jeździe po mieście miałem spalanie 7,2 litra (przypominam 170 KM i 2 litry motor) na setke. Raz wyjechałem za miasto i miałem spalanie 6,7 (było by mniejsze, ale trafił się kolo w bmw i musiałem go pokarać :diabelski_usmiech ) trzymałem się prędkością w granicach 100 - 110 i przejechałem tak 50 km (20% miasto i 80% trasa).

I cała frajda polega na tym, że jak chce przycisnąć to mam turbinkę i swoje kuce pod maską. A jak chce przyoszędzić to stylem niedzielnego kierowcy małe spalanie
                        Dlatego 1.6 w gazie się nawet nie umywa do zajebistych diesli - wszelakiej maści!!

Komentarz

• malgosk
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 148

Zamieszczone przez dudek_t
                          Panowie, co Wy z tą benzyną???
                          Człowiek jeździ dużo, regularnie (dojazdy do pracy), zależy mu na bezpiecznym, w miarę dynamicznym i oszczędnym samochodzie a Wy benzyna i benzyna WTF??
                          1.4TSI choćby nie wiem jak delikatnie był traktowany to i tak spali więcej niż 1.9TDI a różnica w kosztach zakupu podczas gdy rozłożymy ją na 5 lat czy więcej, praktycznie nie istnieje.
                          Nie wiem o co tu kopię kruszyć.
                          Heh, muszę tu trochę obronić swój wybór: spalanie w trasie (przy ostrych wyprzedzaniach, ale potem delikatna nózka i prędkość około 100-110 km/h) spada mi do 5,6-5,8 l/100km (jak wiatr wieje to spalanie wzrasta o 0,3 l
                          Różnica w cenie na 100km:
                          diesel: 5,5?? l/100km x 3,74 zł = 20,57 zł
                          1.4TSI: 5,8 l (takie spalanie w trasie) x 4,06 zł (tyle płacę obecnie) = 23,55 zł

Różnica: w cenach aut: 6.600 zł na korzysć TSI (wg cennika) / 3 zł = 220000 tyś km.

Panowie, o czym my mówimy! Sto razy bardziej wolę benzynkę i jej kulturę pracy.

I 2 wyliczenie:
                          * jazda mieszana (20%miasto)
                          Różnica w cenie na 100km:
                          diesel: 6?? l/100km x 3,74 zł = 22,44 zł
                          1.4TSI: 6,2 l (takie mam spalanie jadąc około 20 km w mieście - wyjazd z W-wy, a reszta w trasie) x 4,06 zł (tyle płacę obecnie) = 25,17 zł

Różnica: w cenach aut: 6.600 zł na korzysć TSI (wg cennika) / 2,73 zł = 242000 tyś km.

Jeszcze gorzej.

PS. po przejechanych 4 tyś. km od kupna spalanie średnie zaczęło mi spadać - czyżby jednak samochód się docierał? Po kolejnym tysiącu potwierdzę wszystkim, czy to prawda. Po ostatnim tankowaniu komputer pokazuje mi średnie spalanie (z wyjazdem z miasta) 5,9 l/100 km, a nie 6,2 jak było wcześniej.
                          Wyniki będę wrzucał na bieżąco do MOTOSTAT-u

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• golibroda
                            Rider
                            • 2009
                            • 530

@jac_ek - potwierdzam Toyotę. Tak właśnie jest.

@octaviaRS - przepraszam, że zapędziłem Cie do pracy, dziękuje za bardzo cenne uwagi i spostrzeżenia
                            Co do mojego stylu jazdy to jest raczej delikatny. Oczywiście asterką. Na trasie jadę od 90 do 110 ale raczej trzymam się w dolnych wartościach tego zakresu. Co do miasta to i jak są możliwości to pojadę szybciej ale zazwyczaj się nie da. W mieście to moja asterka wypija 10 l gazu na 100km. Na trasie oczywiście mniej.

Dwa razy wydarzyła mi się super promocja (nie wiem czy to gaz czy coś innego) ale piłowałem opelka od 140 do 160 i wyszło mi mniej niż 8 l gazu ... zresztą do Krakowa
                            Może u mnie w asterce jest tak.... im szybciej jedziesz tym mniej palisz
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• Marx
                              Elegance
                              • 2009
                              • 865

aktualnie zamowilem gaz, za 70 tys wybralbym inne auto (Honde), ale dla Ciebie takze doradzam najtanszego diesla.
                              No to teraz czeka Cie zabawa z wyposazeniem, milego konfiguratorowania

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Wyposażenie i wersję już znam i jestem zdecydowany co chcę mieć. Problem to tylko silnik.
                                No i cena do uzgodnienia bo nie mam kominiarki, aby do banku po drobniaki podskoczyć :szeroki_usmiech
                                A do Hondy podjadę aby mieć spokojne sumienie
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Nie rozumiem problemu ? Jeszcze nie wiesz jaki silnik ? Diesel to pewne a jaki ? taki ktory daje ci wieksza ptrzyjemnosc jazdy. Jechales jednym i drugim.

PS Co do kacikowych dealerow to nie ograniczylbym sie do jednego tutaj proponowanego. Porownaj ich oferty plus kilka salonow. Nie zawsze kacikowi daja najtaniej ...

Komentarz

• aldam
                                    L&K
                                    • 2006
                                    • 1036

trzymałem się prędkością w granicach 100 - 110 i przejechałem tak 50 km (20% miasto i 80% trasa).
                                    to musiałabyć męczarnia
                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 530

No nie mam możliwości jechać jednym i drugim w jednym salonie po kolei (1.9 i 1.6 TDI).

Odpiszę tak:
                                      Jak jechałem pierwszy raz 1.9 to miałem inne odczucia niż jak jechałem drugi raz. Zresztą pisałem to na forum jak inaczej odebrałem jazdy.

Bo 1.9 to stary, sprawdzony, ale na wylocie produkcyjnym i z tuningiem i suportem tutaj a także trochę tańszy,
                                      a 1.6 nowszej konstrukcji, mniejszej pojemności (ubezpieczenia), niby cichszy ale droższy no i pewnie z problemami wieku dziecięcego.Co w nim siedzi nikt nie wie.

Ciekawe co mówią statystki o wyborze klientów 1.9 v.s 1.6 .. wiem wiem ...motam się strasznie, ale szukam tego ciężarka co przechyli znacząco szalę - może CENA ! a może coś innego.
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• bzyq_74
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 3467
                                        • Volkswagen
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

golibroda, bierz jazdy próbne z różnymi motorami i zobaczysz co Ci podpasi. Jest to zakup na lata więc trza sie zdecydować.
                                        U mnie jest 1-szy diesel i też miałem obawy, a klekot... hmm bardziej II-połowa potrafi klekotać. :wink:
                                        wybierając 1,6 TDI to będziesz jednym z pierwszych( tzw. pionier).
                                        MARCIN
                                        Mój szkodnik

Komentarz

• Saszka
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 113

Tylko mam też spostrzeżenie. Octavia jest ogólnie droższa od innych marek. czy to wynika, że jest w grupie volkswagen'a ? czy z innych względów ?
                                          Wiesz, to jest akurat rzecz stosunkowo względna. Np. jeśli założyć, że musi być ponad 500l bagażnika (i to nie w sedanie), to Octavia zaczyna być ogólnie tańsza (no, Kia Cee'd SW wyjdzie może taniej...) ;-)
                                          Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• Marx
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 865

od O2 pewnie tak, ale od O1 to juz nie...
                                            Patrzylem na ceny Kia/i30 i jak sie je doposazy tak jak Skody to juz nie jest tak rozowo

Komentarz

• golibroda
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 530

Dlatego trzeba by zrobić super tabele w excelu a to praca na długo .........
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• GrabaR
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 67

Zamieszczone przez Marx
                                                od O2 pewnie tak, ale od O1 to juz nie...
                                                Patrzylem na ceny Kia/i30 i jak sie je doposazy tak jak Skody to juz nie jest tak rozowo
                                                Dokładnie. Sam miałem 2 miechy podobny dylemat więc z cennikami byłem za pan brat. Cena kii albo hujdaya w zadowalającej mnie wersji różniła się od Skody o góra 5-6 K.
                                                W końcu wziąłem używany ale to inna historia

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Dlatego trzeba by zrobić super tabele w excelu a to praca na długo .........
                                                  Jedno wolec ... albo sie napracowac albo decyzji zalowac.

Komentarz

• Psycho Dad
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 629

Też myślałem nad kia ... ale tam nawet ESP nie ma :/ i silniki też cienkie
                                                    golibroda: ty chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko ...
                                                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

Pracuję...